print, digital, printing-2797178.jpg

Het bedruk proces

Ik heb niet zo lang geleden bedrijfskleding laten bedrukken bij Renzo Textiel. Toen vroeg ik me af hoe zo’n bedruk proces eigenlijk in z’n werking gaat. Aangezien ik dat toch wel interessant vind. Nu heb ik wat onderzoek gedaan en mocht ik een kijkje nemen bij Renzo Textiel.

Renzo Textiel is gespecialiseerd in bedrukken van textiel. Dit doen zij onder anderen met (flex)folie. Flexfolie is materiaal met een gladde structuur. Het materiaal is flexibel en er kan een opdruk uit gesneden worden. Dat gaat met uiterste precisie. Je kan er allerlei soorten kleding bedrukken. Denk daarbij aan t-shirts, hoodies, sweaters, polo’s, bedrijfskleding, accessoires en cadeau artikelen.

De stappen in het bedruk proces:

Stap 1:

Eerst wordt er een logo op maat gemaakt met behulp van een design programma. Dit wort gedaan om de juiste verhouding aan te houden. De logo (of andere afbeelding) wordt in deze fase vergroot of verkleind.

Stap 2:

Vervolgens wordt de kleur van de flexfolie bepaald. De printer snijdt dan het logo uit, dat duurt een paar minuten. In het geval van een full color print wordt het folie gesneden én geprint.

Stap 3:

Vervolgens wordt de flexfolie uit de printer gehaald met het uitgesneden logo. Deze wordt dan voorzichtig gepeld. Met pellen wordt bedoeld dat het overtollige folie eraf wordt gepeld. Het logo op de onderlaag blijft vervolgens plakken. Dit moet wel op een egale ondergrond gebeuren. Dit heb ik eens geprobeerd met een katoenen draagtas. Dat ging niet goed.

Stap 4:

De kleding wordt onder een pers geplaatst. Het shirt wordt eerst geperst zonder logo. Dit wordt gedaan om alle vocht uit het shirt te halen. Dan hecht de folie namelijk beter. Vervolgens bedruk je het shirt met het logo. En dan is het klaar!

Zelf een kledinglijn starten

Ik heb er zelf weleens aan gedacht om een kledinglijn te starten. Deze stap durfde ik eerst niet te zetten. Vooral, omdat ik het creatieve gedeelte niet uit handen durf te geven. Nu ik erachter ben dat het bedruk proces niet heel ingewikkeld is en ik zelf mijn kleding kan bedrukken wil ik graag snel mijn eigen kledinglijn beginnen.