Alles wat je moet weten over osteopathie

Waar je vroeger alleen naar de fysiotherapeut kon, kun je tegenwoordig kiezen uit heel veel verschillende therapeuten. Er wordt steeds meer voor specialisatie gekozen onder de therapeuten. Een therapeut die dit ook gedaan heeft is Dennis Cordes van Osteopathie Enschede. Dit is aan ene kant heel fijn, omdat de therapeut dan alles uit een bepaald vakgebied weet. Aan de andere kant, kan het voor patiënten soms lastig zijn om de juiste therapeut te kiezen. Een therapeut die steeds bekender wordt in Nederland is de osteopaat. Om jou meer inzicht te geven in wat een osteopaat nou doet, hebben wij hieronder alles beschreven wat jij moet weten!

Wat is osteopathie

Osteopathie is een behandel wijze waar enkel en alleen gebruik wordt gemaakt van de handen. Het is dus een manuele behandelwijze. De osteopaat wordt vaak vergeleken met een; fysiotherapeut, manueel therapeut of chiropractor. Dit is niet zo heel raar, aangezien er wel degelijk een overlapping in zit. Het is alleen zo, dat bovengenoemde therapeuten zich vaak op bepaalde gebieden of spieren in het lichaam richten. Dit is waar de osteopaat zich onderscheidt. De osteopaat richt zich namelijk op het hele lichaam. Osteopaten kijken vaak niet alleen naar het pijngebied, maar gaan opzoek naar de plek in het lichaam waardoor de klachten ontstaan.

Behandeling van het hele lichaam

Bij de start van de behandeling onderzoekt de osteopaat altijd eerst het gehele lichaam. Op basis van dit onderzoek zal er een behandelvoorstel opgesteld worden. Het uitgangspunt is altijd om de bewegingsfunctie in het lichaam te herstellen. Door middel van verschillende technieken worden spieren en weefsels losgemaakt. Omdat de osteopaat verder kijkt dan het pijn gebied, kan het zo zijn dat eerst de onderliggende gebieden worden behandelt. In sommige gevallen is dit al de oplossing voor het pijngebied zelf.

Genezingsproces

De osteopaat heeft vaak meerdere behandelingen nodig om het probleem op te lossen. Dit omdat er vaak meerdere gebieden in het lichaam behandelt moeten worden. Dit kan niet allemaal in één keer behandelt worden. Het lichaam moet eerst herstellen van de behandeling om het vervolgens het volgende gebied te kunnen behandelen. Gemiddeld merken patiënten na een behandeling of vier echt het verschil.

Klachten

Bij een osteopaat kun je voor heel veel klachten terecht. Veel voorkomende klachten die een osteopaat voorbij ziet komen zijn: hoofdpijn, concentratieproblemen, buikpijn, stress, rugpijn, nekklachten en vermoeidheid. Zoals je leest kun je dus voor heel veel lichamelijke problemen bij een osteopaat terecht.