De verschillende soorten houten schuttingen

Houten schuttingen zijn er van verschillende soorten hout. Of u nou op zoek bent naar een schutting Hengelo of een schutting Almelo, het is belangrijk om weloverwogen te kiezen welke schutting bij uw tuin past. Er zijn een aantal populaire houten schuttingen beschikbaar waaronder grenen, douglas, eiken en hardhout. Het kiezen van de juiste houtsoort voor uw schutting is afhankelijk van wensen op het gebied van duurzaamheid, onderhouden en uw smaak. Uw schutting is ten slotte een belangrijk onderdeel van uw tuin en bepaalt de uitstraling van uw woning.

Grenen schuttingen

Als u op zoek bent naar een goedkope optie, dan is grenen wellicht de beste keuze. Grenen is een zachthoutsoort en heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is en gemakkelijk verkrijgbaar. Echter, grenen heeft ook enkele nadelen. Zo is het minder duurzaam dan de andere houtsoorten en heeft het meer onderhoud nodig. Het is belangrijk om grenen regelmatig te behandelen met een houtbeschermingsmiddel om rot en schimmel te voorkomen. Ook kan grenen gaan kromtrekken of scheuren.

Douglas schuttingen

Als u op zoek bent naar een duurzame en natuurlijke uitstraling, dan is douglas of eikenhout een betere optie. Douglas is een houtsoort die afkomstig is van naaldbomen en heeft als voordeel dat het van nature duurzaam is. Het heeft een roodbruine kleur en geeft uw tuin een warme uitstraling. Douglas heeft minder onderhoud nodig dan grenen en is minder gevoelig voor rot en schimmel. Wel kan het na verloop van tijd vergrijzen en kan het gaan kromtrekken of scheuren.

Eiken schuttingen

Eikenhout is een hardhoutsoort en is van nature erg duurzaam. Het heeft een mooie, warme uitstraling en wordt vaak gebruikt voor meubels en vloeren. Een eiken schutting is dan ook een goede keuze als u op zoek bent naar een natuurlijke uitstraling en een lange levensduur. Eikenhout heeft minder onderhoud nodig dan grenen en douglas en is minder gevoelig voor rot en schimmel. Wel is het duurder in aanschaf dan de andere houtsoorten.

Hardhout schuttingen

Als u op zoek bent naar de meest duurzame optie, dan is hardhout de beste keuze. Hardhoutsoorten zoals Bankirai, Ipé en Azobé zijn van nature erg duurzaam en gaan vaak meer dan 25 jaar mee. Hardhout heeft weinig onderhoud nodig en is erg sterk en weerbestendig. Een hardhouten schutting is dan ook een goede keuze als u op zoek bent naar een duurzame en onderhoudsvriendelijke oplossing. Hardhout is wel duurder in aanschaf dan de andere houtsoorten.

Naast de keuze voor de houtsoort, zijn er nog andere factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een schutting, zoals de afmetingen, de hoogte en de stijl.