Een eigen bedrijf starten

Sommige mensen zijn geboren als ondernemer anderen lijkt het wel te overkomen. Echter voor iedere ondernemer komt er een moment dat men er voor kiest om (officieel) een eigen bedrijf te starten. In sommige gevallen kan het erg kleinschalig beginnen op een zolderkamertje. Je hebt dan niet heel veel administratieve rompslomp. Soms heb je te maken met meerdere partijen of hogere risico’s. In dat geval is het belangrijk om veel dingen goed vast te leggen op het gebied van eigendom of aansprakelijkheid.

Een rechtsvorm kiezen

We hebben het vroeger allemaal op school moeten leren: de verschillende tussen een eenmanszaak, vof, BV of NV. Maar soms is dat al wel een tijdje geleden. Toch heeft het kiezen van de juiste rechtsvorm flink wat invloed op je bedrijf. Met name de aansprakelijkheid op juridisch en financieel gebied en de fiscale  consequenties zijn groot.

Aansprakelijkheid

Bepaalde rechtsvormen hebben rechtspersoonlijkheid. Met andere woorden de onderneming wordt gezien als een persoon en kan dus ook handelen in die naam. Is dit niet het geval dan wordt je als ondernemer en onderneming gezien als één persoon. Je bent dan ook privé aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming. Met andere woorden: schuldeisers kunnen aanspraak maken op zowel je privé als zakelijke vermogen. Ondernemingen met rechtspersoonlijkheid zijn in principe zelf aansprakelijk. Schulden vanuit de onderneming kunnen dus niet op je privé verhaald worden maar alleen op de onderneming.

Rechtspersonen met rechtspersoonlijkheid zijn:

  • BV
  • NV

Gezien de aansprakelijkheid lijkt het verstandig om een BV of NV op te richten. Maar de kosten die dit met zich mee brengt (je dient een notaris in te schakelen voor de oprichting en je administratie dient door een accountant gecontroleerd te zijn) zijn hoger dan bij andere rechtsvormen. Tevens heeft een BV of NV ook op fiscaal gebied een aantal consequenties.

Fiscale consequenties

Op het moment dat je belasting gaat betalen als ondernemer doe je dit op het moment dat je winst maakt. In het geval van een VOF of eenmanszaak keer je winst uit en leef je daar in principe van.  Maak je geen winst dan heb je (gechargeerd gezien) geen salaris. Je betaald over de winst belasting. Bij een BV of NV sta je op de loonlijst als directeur. Je krijgt dus in principe altijd een salaris. Over het salaris betaal je ook gewoon belasting. Daarnaast krijg je dividend over de winst uitgekeerd als aandeeel. Hierover betaal je ook belasting. Doordat de belasting tarieven en de vrijstellingen voor ondernemers en aandeelhouders verschillen is in sommige gevallen fiscaal gezien aantrekkelijker om een bepaalde bedrijfsvorm te hanteren.