Brandpreventie op de werkvloer: wat kun je doen?

Niemand wil eraan denken dat er op zijn werk brand uitbreekt. Maar de werkelijkheid is dat branden wel degelijk voorkomen en ze kunnen verwoestende gevolgen hebben. Volgens de National Fire Protection Association lijden Amerikaanse bedrijven elk jaar naar schatting twee miljard dollar schade aan eigendommen door brand. Dus wat kun je doen om brand op je werkvloer te voorkomen? Lees verder om erachter te komen.

1. Houd je werkplek schoon en opgeruimd 

Een rommelige werkplek is niet alleen een veiligheidsrisico, maar ook een brandgevaar. Dit is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij brandpreventie, maar als er papier of andere brandbare materialen rondslingeren, vergroot dat de kans dat er brand ontstaat en zich uitbreidt. Neem dus aan het eind van elke dag een paar minuten de tijd om je werkplek op te ruimen. Het zal je helpen om veilig en productief te blijven.

2. Overbelast de stopcontacten niet 

Een andere veel voorkomende oorzaak van werkplek branden zijn overbelaste stopcontacten. Als je te veel apparaten op één stopcontact aansluit, ontstaat het risico van oververhitting en vonken, waardoor brand kan ontstaan. Let dus goed op hoeveel apparaten je in elk stopcontact steekt, en gebruik zo mogelijk stekkerdozen met ingebouwde stroomonderbrekers om overbelasting te voorkomen.

3. Sla brandbare materialen goed op 

Als op de werkvloer brandbare vloeistoffen gebruikt of opslaat, zoals schoonmaakmiddelen, zorg er dan voor dat ze in de juiste vaten worden bewaard en uit de buurt blijven van warmtebronnen zoals kachels, radiatoren en ruimteverwarmers. Zo voorkom je dat er per ongeluk brand ontstaat.

4. Zorg voor een plan in geval van brand 

Mocht er toch brand uitbreken, dan is het belangrijk om een evacuatieplan te hebben, zodat iedereen weet wat hij moet doen en waar hij heen moet. Zorg dat iedereen op je werkvloer bekend is met de evacuatieroute en wijs iemand aan die zo nodig het alarm laat afgaan. Door je evacuatieplan regelmatig te oefenen, weet iedereen wat hij moet doen in geval van nood.

 

Bron: degrootbrandwachten.nl