koffie op kantoor

Wat betekend “gebrande koffiebonen”

Je wil koffie op kantoor, alleen nu moet je nog bepalen welke koffiebonen je nodig hebt. Op de verpakking zijn verschillende niveaus van branden te vinden. Zo heb je light roast, medium roast of dark roast. Alleen wat betekent dit eigenlijk? En wat voor invloed heeft dat op de smaak. In deze blog geef ik daar wat informatie over.

 

Invloed van een brandprofiel

De smaak van de koffieboon heeft te maken met de kleur van de koffieboon, de zuurgraad, aroma’s, zoetheid, geur en nasmaak. Het branden van de koffieboon heeft hier invloed op. Het branden duurt tussen de 10 à 20 minuten. Hoe langer je de koffieboon brand, hoe donkerder de kleur van de koffieboon. Dit is precisie werk, een beetje te lang of een kleine afwijking kan de smaak gelijk beïnvloeden. Vandaar dat we het ook ligt, medium en dark noemen. Je kunt namelijk zien aan de koffieboon hoelang deze gebrand is.

 

Light roast, medium roast en darkroast

Light roast koffiebonen hebben nog een lichte kleur en hebben vaak fruitige tonen. Doordat ze kort gebrand worden zit er geen olielaagje op. Bij de light roast koffiebonen heb je de meest natuurlijke smaak van koffie. Deze manier van branden wordt dan ook vaak toegepast als het smaakprofiel van de boon wordt geproefd.

Een medium roast koffieboon is iets langer gebrand en daardoor ook iets donkerder van kleur. De natuurlijke smaak is nog steeds te proeven en bij deze manier van branden is er nog steeds geen ollielaagje te vinden. De smaak is wat bitterder en voller van body.

Een dark roast is zo donker als chocolade. Er zit ook een ollielaagje op de boon. Ze hebben een stabiele en volle smaak. Op kantoor raden we voor mensen die niet zo van de bittere smaak houden is hij zeer lekker als cappuccino. De melk maskeert de bittere smaak dan een beetje.

 

Goede koffiebonen op kantoor

Op het moment dat je koffiebonen op kantoor wilt, kun je deze laten bezorgen. Er zijn genoeg opties waar je koffie voor bedrijven kunt bestellen. Abonnementen zijn vaak flexibel, ervaar dus zelf wat het verschil is tussen de soorten koffiebonen. Ga jij voor light roast, medium roast of darkroast?