De oliehandel induiken

De oliehandel, iedereen kent het principe, maar hoe zit het nou echt? In dit blog zal je wat meer te weten komen over die oliehandel en hoe het zit met smeerolie.

Oliehandel

De olie-industrie is een industrie die aardolie op de markt brengt.

Aardolie is van grote waarde voor vele andere industrieën, het is zelfs datgene waar volgens velen de hedendaagse geïndustrialiseerde samenleving op is gebaseerd. Olie is verantwoordelijk voor een derde van de energietoevoer van de wereld. Wereldwijd wordt er per jaar ruim 30 miljard vaten olie verbruikt, ruim 4 miljard ton of ruim 5 km³.

Smeerolie

De oliehandel is een grote markt waar veel bedrijven in omgaan. In de oliehandel wordt ook gehandeld in smeerolie. Smeerolie is olie die bedoeld wordt om te gebruiken als smeermiddel, dit om wrijving te verminderen. Smeerolie kun je onderverdelen in verschillende manieren, maar de voornaamste is: minerale olie. Dit is de olie die is geraffineerd uit ruwe aardolie. Je hebt ook bio-smeeroliën, dat komt voort uit plantaardige en dierlijke oliën en vetten. Die bio-smeeroliën zijn biologisch afbreekbaar en niet toxisch, dus beter voor het milieu.

Je hebt ook mengsel-olie, dan worden minerale en bio-smeerolie samengesteld en dat krijgt dan de naam samengestelde olie.

De oliehandel verkoopt veel smeermiddelen, vetten, ontvettingsmiddelen en reinigingsspul die voor je beschikbaar zijn in verschillende soorten en maten.

Motorolie

Motorolie is ook een smeerolie, deze wordt gebruikt voor de motor van bijvoorbeeld je auto of vrachtwagen. Er zit echter wel een maar aan de motorolie, je moet goed kijken of die olie wel geschikt is voor jouw motor. Dit kun je vinden in het onderhoudsboekje.

Mocht je per ongeluk de verkeerde motorolie gebruiken, moet je dat er zo snel mogelijk weer uit zien te krijgen. Dit kun je laten doen door specialisten, zij verhelpen dan je probleem. Als je verkeerde motorolie gebruikt, kun je een verstopping krijgen. Dat is iets wat je niet wil met je motor. Dus gebruik de goeie motorolie is een goeie tip.