Het belang van een wapenkluis

Ben jij in het bezit van een wapen? Of heb jij je wel eens afgevraagd wat het nut is van een wapenkluis? Dan geeft dit blog het antwoord op al je vragen. In Nederland is het belang van een wapenkuis vrij groot. Zo groot zelfs dat de Nederlandse wet het verplicht om een wapenkluis te bezitten als je in het bezit bent van een wapen. Het is niet alleen verplicht om je wapen in de kluis op te bergen, maar daarnaast moet je munitie ook gescheiden van het wapen opgeborgen worden.

Wat is een wapenkluis?

Tegenwoordig zijn er veel kluizen op de markt die vermarkt worden als wapenkluis, maar niet aan de voorwaarden voldoen. Want wanneer is een kluis nou geschikt als wapenkluis? Een kluis moet voldoen aan de strenge eisen van de Wet Wapens en Munitie. Een wapenkluis kun je daarom herkennen aan een bepaalde certificering. De certificering geeft het veiligheidsniveau van de kluis aan. Aan de certificering kun je dus herkennen of het wapenkluis betreft.

Waar moet een wapenkluis aan voldoen?

In de vorige alinea gaan we er al kort op in, maar hier leggen we uit waar een wapenkluis aan moet voldoen. Tot op heden is dat namelijk nog een redelijk grijs gebied in de Wet Wapens en Munitie. In de wet staat het volgende omschreven: de kluis die bedoeld is om wapens in op te bergen moet ook voor dit doeleinde zijn ontwikkeld en daarnaast deugdelijk zijn. Er zijn dus geen specifieke kwaliteitseisen waar een kluis aan moet voldoen. Wel zal de politie de opslagplaats van de wapens één keer per jaar controleren. Ze kunnen het dan wel afkeuren. Lees hieronder hoe je dat kan voorkomen.

Hoe voorkom je afkeuring door de politie?

Zoals hierboven genoemd moet je in ieder geval voldoen aan een gecertificeerde kluis die binnen de Wet Wapens en Munitie valt. Daarnaast moet je de kluis verankeren. In dezelfde wet staat namelijk dat een kluis onder de 200 kilogram altijd deugdelijk moet worden verankerd aan de vloer of achterwand. Deze eis is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen de kluis om kunnen duwen, of mee kunnen nemen.