Rioleringsproblemen: voorkomen is beter dan genezen

Een rioleringsprobleem behoort bij veel woningbezitters tot hun grootste ergernissen. Gek is dat niet, daar een verstopping in de afvoer vervelende consequenties kan hebben. Om een voorbeeld te noemen: de stank in de badkamer of keuken. Het is bepaald niet hygiënisch en vaak ook lastig op te lossen. Het openen van een aantal ramen zal de deur in veel gevallen niet doen laten verdwijnen. Een rioleringsprobleem betreft niet altijd een verstopping in de afvoer. Het kan bijvoorbeeld ook gaan om een lekkage rond afvoerleidingen, waardoor het afvoerwater uit de leidingen sijpelt. Dit is nog vervelender, daar het vocht niet alleen voor stank maar ook voor waterschade kan zorgen. Denk bijvoorbeeld aan houtrot in de keukenkastjes waarlangs de afvoerleiding loopt. 

In dit artikel lees je meer over de stappen die je kunt zetten om de kans op een rioleringsprobleem te verkleinen. Ook wordt ingegaan op de wijze waarop je een rioleringsprobleem zo snel mogelijk kan laten verhelpen, mocht deze zich voordoen. 

Zorg dat leidingen door een loodgieter worden aangelegd 

Bij het renoveren van de keuken of badkamer zullen er in veel geval leidingen verlegd moeten worden. Het is onverstandig een dergelijke klus zelf uit te voeren, daar de kans bestaat dat er speling ontstaat tussen de verschillende leidingelementen. Veel particuliere hobbyklussers hebben het gereedschap en de kennis niet, om de leidingelementen naadloos op elkaar aan te kunnen laten sluiten. Een loodgieter heeft die kennis en kunde wel. 

Tip: gebruik zeker in houten keukenkastjes een elektronische watermelder. Op het moment dat er sprake is van een lekkage, rond de afvoer- of waterleiding, zal de watermelder een alarm activeren. Zo kan een lekkage in een vroeg stadium worden opgelost, wat de kans op een blijvende vochtschade sterk verkleint. 

Vang restafval wat naar de afvoer stroomt op 

Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee een verstopping in de afvoerleiding voorkomen kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een klein zeefje, welke je in de gootsteen van de keuken kunt leggen. Het zeefje helpt te voorkomen dat er etensresten naar de afvoer stromen. De kans op een verstopping in de afvoerleiding neemt hiermee af. Vergelijkbaar met zo’n zeefje is het gebruik van een bladvanger over de regenpijpen buiten. Zeker in de herfst kunnen er veel bladeren in de afvoer terechtkomen, met een nare verstopping tot gevolg. In het putje van de douche wordt vaak voor een filter gekozen, welke haren en zeepresten opvangt. 

Tip: laat de afvoer regelmatig preventief doorspuiten door een loodgieter om beginnende verstoppingen in een vroeg stadium op te kunnen laten lossen. 

Met spoed een loodgieter bellen bij rioleringsproblemen 

Wanneer er zich onverhoopt toch een rioleringsprobleem voordoet, kan een loodgieter hulp bieden bij het oplossen hiervan. Een loodgieter heeft de hulpmiddelen om een lekkage op te sporen, of de afvoer onder een hoge druk door te spuiten. Een verergering van de problemen rond de riolering wordt zo voorkomen. Er zijn verschillende loodgieters die een spoeddienst aanbieden. Zo’n spoeddienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar om hulp te bieden bij het oplossen van verschillende soorten rioleringsproblemen.