Wat te doen bij een verstopte afvoer?

Wanneer de afvoer verstopt begint te raken, leidt dit vaak tot een vervelende en lang aanhoudende stank in huis. Het openen van een aantal ramen in badkamer of keuken zal er in veel gevallen niet structureel toe leiden, dat deze stank verdwijnt. Niet alleen kan het voor hoofdpijn zorgen, ook is het bepaald geen frisse gedachte dat je het eten bereidt in de stank van een verstopte afvoer. Naarmate de verstopping verergert, zal het steeds lastiger worden om de sanitaire voorzieningen in huis nog te gebruiken. Na verloop van tijd stroomt de toiletpot of bijvoorbeeld de douchebak over als gevolg van de verstopping in de riolering. 

Stank rond de afvoer wordt niet altijd veroorzaakt door een verstopping. Er kan ook sprake zijn van een leiding lekkage. Een lekkende afvoerleiding zorgt niet alleen een vervelende geur in huis, maar kan ook vochtschade tot gevolg hebben. Reden genoeg om lekkages zo snel mogelijk op te laten lossen door een loodgieter. 

Zelf voor een oplossing zorgen bij een verstopping 

Een verstopping in de afvoer kun je soms relatief makkelijk zelf verhelpen. Maak gebruik van keukensoda, wat je in de afvoerleiding schept met een theelepel. Laat de keukensoda enige tijd intrekken en spoel de afvoer vervolgens door met kokend water. Soda heeft de fijne eigenschap, dat dit ontvettend werkt. Als gevolg daarvan zal het afval wat vastzit in de afvoerleiding loskomen. Spoel de afvoer vervolgens door met een aantal emmers water. Zo weet je zeker, dat het losgekomen afval naar de centrale riolering wordt afgevoerd. 

Trekveer gebruiken bij een verstopping 

Niet alleen keukensoda kan de oplossing voor een verstopping in huis vormen. Mogelijk biedt een trekveer uitkomst. Je koopt een trekveer bij de bouwmarkt, of bestelt deze online. Een trekveer duw je door de verstopte afvoerleiding en beweeg je vervolgens op en neer. Op deze manier zal het je lukken om het opgehoopte afval in de afvoerleiding los te krijgen. Ook nu is het belangrijk om de afvoer goed door te spoelen met meerdere emmers water. 

Loodgieter laten komen voor een oplossing 

Mocht het gebruik van de reeds genoemde hulpmiddelen niet voldoende helpen om de verstopping in de afvoer op te lossen, dan kun je een loodgieter inschakelen. Loodgieters spuiten de afvoer door, waarbij de hoge druk ertoe leidt dat het opgehoopte afval naar de centrale riolering wordt gevoerd. Sommige loodgieters maken hierbij gebruik van een kleine camera, waarmee zij de afvoer vooraf inspecteren. Het vertelt hen wat de bron van de verstopping vormt. Soms is het logischer om bijvoorbeeld een dikke prop met afval middels een klein haakje uit de afvoerleiding te trekken. 

Loodgieter met spoed inschakelen 

Tegenwoordig bieden veel loodgieters een spoeddienst aan. De spoeddienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken om te zorgen voor een oplossing bij verstoppingen. Om verstoppingen in de toekomst te kunnen voorkomen loont het om de loodgieter de afvoerleidingen eens in de zoveel tijd preventief door te laten spuiten. Een beginnende verstopping zal op deze manier niet uitgroeien tot een serieuze verstopping.