Hoe kan ik sanitair het beste aanleggen?

Wanneer je uitgekeken bent op de huidige indeling van de badkamer, loont het om een renovatie van de ruimte te overwegen. Vaak betekent dit concreet dat het bestaande sanitaire verwijderd wordt, evenals het tegelwerk op de wanden en vloeren. Zowel het opnieuw betegelen van de badkamer, als nieuw sanitair aanleggen vergt vakmanschap. Zou je het op de verkeerde wijze aanpakken, dan leidt dat al snel tot problemen in de badkamer. Denk aan vocht achter tegels, wat de lijmlaag ernstig verzwakt. Of wat te denken van verstoppingen, door de afvoerleiding uit te veel bochten bestaat? Het vergroot de kans dat er restafval achter deze bochten blijft hangen. Schakel een loodgieter in om het nieuwe sanitair aan te laten sluiten. 

Start met het maken van een plan voor de badkamer 

Een eerste stap in het renoveren van de badkamer is het uitdenken van een concreet plan. Op basis van deze plannen wordt bepaald of er leidingen verlegd moeten worden, of er wellicht nieuwe leidingen moeten worden aangesloten op het bestaande netwerk van leidingen, enzovoorts. Bij het behoud van de huidige indeling is het zaak om te kijken of de nieuwe sanitaire voorzieningen op de bestaande leidingen kunnen worden aangesloten. Dit is niet per definitie het geval. Laat plannen voor de nieuwe badkamer toetsen door een ervaren loodgieter. Deze kan je adviseren over mogelijke, kleine aanpassingen die veel invloed hebben op het uit te voeren werk. 

Start met het aanpakken van de leidingen 

Zodra de plannen voor de renovatie van de badkamer definitief zijn, is het zaak om van start te gaan met het aanpakken van het leidingwerk. Zorg dat de nieuwe leidingen gelegd worden, dat deze op correcte wijze worden aangesloten op de bestaande leidingen en dat eventueel verwijderde leidingen worden afgedopt. Tegenwoordig kiest men steeds vaker voor vloerverwarming in de ruimte, wat de elektrische radiator aan de wand in de badkamer mogelijk overbodig maakt. Het heeft een positief effect op de uitstraling van de badkamer en verzekert je daarnaast van warme voeten aan het begin van de dag. Wat een luxe! 

Aansluiten van nieuwe sanitaire voorzieningen 

Zijn de leidingen verlegd of aangesloten? In dat geval kan begonnen worden met het plaatsen van de nieuwe sanitaire voorzieningen. Kies je voor een klassieke douchebak in de badkamer, of ga je voor een gootje onder de douche? Het aansluiten van het sanitair is een nauwkeurig klusje. Net als bij het verleggen of aanleggen van leidingen, mag er ook tussen het sanitair en de leidingen geen speling ontstaan. Het zou leiden tot vervelende lekkages. 

Houd de ruimte onder de badkamer de eerste maanden in de gaten. Eventuele lekkages kunnen zo in een vroeg stadium herkend worden. De lekkages zijn te herkennen aan beginnende, vaak lichtgele plekken op de naden tussen het plafond en de wand. Ook op het plafond zelf kan zo’n gele vlek ontstaan. Laat een loodgieter zo snel mogelijk controleren of er daadwerkelijk sprake is van een lekkage. Het helpt een snelle verergering van de vochtschade te voorkomen.