Waarom zou je moeten kiezen voor financial lease

Ben je opzoek naar een nieuwe auto? Vaak zit je dan nog met de vraag of je hem gaat leasen of gaat kopen. Als ondernemer kun je bijvoorbeeld kiezen voor financial lease. Maar waarom zou je moeten kiezen voor financial lease in plaats van een auto kopen? Wij leggen het uit.

Je betaalt niet in één keer een groot bedrag

Bij een financial lease zzp hoef je niet in één keer de aanschafprijs van een auto te betalen. Dit is ook de meest voorkomende reden om voor een financial lease te kiezen. Je betaalt de auto in termijnen per maand. Je hebt al vanaf een relatief laag maandbedrag een goede bedrijfswagen. Met leasen houd je dus meer geld over wat je dan weer kunt investeren in je onderneming. Zodra je het laatste termijn van je bedrijfswagen hebt betaald, ben je ook gelijk volledig eigenaar van de auto. 

Je profiteert van fiscale voordelen

Een financial lease komt op de balans van je onderneming te staan. Hierdoor profiteer je van een aantal fiscale voordelen. We zetten de  voordelen voor je op een rij:

  • Je profiteert van de afschrijvings- en renteaftrek;
  • Je behoudt je liquiditeit zodat je kan blijven ondernemen;
  • Je hebt recht op terugvordering van de BTW over de aanschafprijs;
  • Als startende onderneming kan je zonder jaarcijfers in aanmerking komen voor een financial lease. 

Je bepaalt zelf het maandtermijn

Bij het zakelijk leasen kun je voor een groot deel het maandtermijn zelf bepalen. Je kunt de looptijd aanpassen of aan het einde van de looptijd een verhoogde slottermijn betalen. Het is wel aan te raden om een bedrijfswagen niet langer te leasen als ondernemer dan dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. 

Geen onnodige kosten

Bij financial lease ben je als eigenaar van de bedrijfswagen zelf verantwoordelijk voor onderhoud, reparatie en eventuele schade van het bedrijfsmiddel. Echter kun je als ondernemer zelf bepalen bij wie je dit doet en wanneer je dit doet. Je bent niet verplicht om dit bij een bepaalde partij te doen. Hierin heb je volledige vrijheid. 

Occasion leasen

Bij het zakelijk leasen heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om occasions te leasen. Er is dus een groot aanbod waar je uit kunt kiezen. Doordat je zelf de economische eigenaar van de auto bent als ondernemer, heeft het leasen van occasion auto´s verschillende voordelen. Als eerst zijn ze vaak een stuk goedkoper om te leasen. Daarnaast zijn ze vaak sneller beschikbaar dan nieuwe auto´s. In de meeste gevallen bij het leasen van occasion auto´s is het een kwestie van de auto kort bekijken, een proefrit maken en dan beslissen of je de auto neemt of niet. Bij het leasen van een nieuwe auto kan dit nog weken of soms wel maanden duren.