Wat doe je als je riool verstopt is?

Wat doe je als je riool verstopt is? Er zijn verschillende dingen die je op dat moment kunt doen.

Eigen woning

Als je een verstopping hebt in het riool, kun je dat eerst even zelf controleren. Controleer eerst of de verstopping in je eigen woning, in de grond onder je huis of in de huisaansluiting zit. Zodra dit het geval is, moet je dit zelf herstellen. Nu denk je waarschijnlijk: ”Moet ik zelf in het riool duiken?” , nee dat hoeft niet.

Als dit probleem bij je voorkomt, moet je even contact maken met een ontstoppingsbedrijf. Persoonlijk heb ik daar een goeie ervaring mee, want het probleem was zo opgelost. Als je het probleem bij hun meldt komen ze je helpen. De kosten zijn helaas wel voor je eigen rekening, die kunnen niet verhaald worden op derden. Dus niet je buren en niet de gemeente.

Niet je eigen woning

Als de verstopping niet bij je eigen woning is, maar je hebt een idee dat het bij de buren is kun je die even informeren en dan kunnen zij kijken of het bij hun is.

Mocht het probleem nu voorkomen dat je denkt dat de verstopping niet bij je eigen woning, niet bij de buren maar in de gemeentegrond of in het hoofdriool, dan moet je contact opnemen met de gemeente. De kosten gaan in dit geval wel naar de gemeente, omdat je hier zelf simpelweg niks aan kan doen en het gemeentegrond is.

Voorkomen van een verstopping

Je kunt ook zelf voorkomen dat je eigen riool verstopt. Om dat te doen kun je de volgende punten handhaven. Spoel geen spullen door het toilet, gootsteen of put zoals:

  • Cement
  • Eten
  • Frituurvet/Frituurolie
  • Gips
  • Latex
  • Maandverband
  • Schoonmaakdoekjes
  • Verf

Als je je afvoer aan het ontstoppen bent moet je oppassen met chemische middelen toepassen, dit is slecht voor het riool. Volgens de gemeente kun je beter een ontstopper gebruiken en regelmatig ontvetten met soda en heet water.

Mocht het nou toch gebeuren dat je een verstopping krijgt, ondanks dat je het probeert te voorkomen? Schakel dan gerust een ontstoppingsbedrijf in, die staan altijd voor je klaar om je te helpen en je riool te ontstoppen.