Wat is CFO?

 

CFO staat voor Chief Financieel Directeur. Een CFO is verantwoordelijk voor financiële en strategische aspecten van het bedrijf. Een CFO is erg belangrijk in het bedrijf. Ze zijn erg belangrijk voor de financiële communicaties en adviezen van het bedrijf. Maar wat doet een CFO nog meer?

 

Wat doet een CFO?

Een CFO voert meerdere taken uit en heeft veel verantwoordelijkheden. Een CFO is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de financiële aspecten van een bedrijf. Een CFO zorgt ervoor dat je de financiële doelstellingen haalt en is verantwoordelijk voor de budgetten. Elke maand zal een CFO een rapportage maken wat de financiële stand is van het bedrijf. Een CFO werkt vooral met financiële zaken, maar ziet ook de kansen en risico’s die een bedrijf gaat of wilt doen. CFO Capabel – strategisch advies kan bijvoorbeeld jouw bedrijf helpen met een parttime CFO. Een CFO moet keuzes durven te maken voor een bedrijf, maar er zit wel risico’s aan. Het kan voorkomen dat CFO verkeerde financiële keuzes heeft gemaakt, maar dat is dus de kennis die een CFO heeft.

 

CFO worden?

 

Om financieel directeur te worden heb je een WO of een HBO opleiding gedaan in financiële economische richting. Je kan niet zomaar Financieel directeur worden. Je hebt vaak ook een master nodig in finance en bedrijfseconomie. Vaak voordat iemand in aanmerking komt met een functie als CFO wordt er vaak ervaring van 5 tot 10 jaar als financieel manager of administratief toegepast. Een CFO moet bedrijfservaring hebben, want het gaat niet alleen om de getallen, maar ook wat er nog meer speelt in het bedrijf. Welke werknemer levert minder op dan gemiddeld of welk werkt beter dan gemiddeld en waar zitten meer kansen als bedrijf. 

 

Als CFO heb je ook bepaalde vaardigheden nodig. Je moet niet alleen goed in getallen zijn, maar je kan ook slimme strategische plannen bedenken-beslissen. Je moet durven beslissingen te maken. Als CFO wordt er vaak met de managers vergaderd welke kant ze op willen als bedrijf en wat voor financiële standen er bij gaan komen. Als CFO moet jij uiteindelijk het besluit nemen welke route je het verstandigst lijkt voor het bedrijf. Tot slot moet je leiderschap hebben en goed kunnen communiceren met het management.