Een boek lezen voor het slapen gaan

Nu iedereen een mobieltje heeft worden er minder boeken gelezen. Bijna alles wat we lezen komt van een scherm. Waarom ook niet? Het is zo makkelijk en er staat van alles op. Maar toch is dit niet goed voor ons en ons slaapritme. Het is misschien handig om te overwegen om vaker en boek te lezen dan op je mobiel te kijken. Een boek lezen in plaats van op je mobiel kijken heeft ook meerdere voordelen.

Is een boek lezen niet saai?

Vooral jongeren vinden boeken lezen saai. Ze zijn veel meer bezig op social media en hebben vaak een vooroordeel over het lezen van boeken. Boeken kunnen saai zijn, maar dan heb je gewoon niet het juiste boek voor jou. Dit is hetzelfde dat sommige films saai zijn. Soms past er een genre niet bij je. Dat is het mooie van boeken, er zijn super veel genres. Voor iedereen zit er wel een boek tussen om te lezen. Als je niet weet welk genre jij leuk vindt, kun je altijd naar een bibliotheek of boekhandel in de buurt gaan. Daar kun je altijd door de boeken heen bladeren en meenemen als eentje je aanspreekt.

Een boek lezen is goed voor je

Als je wilt slapen moet je niet voor die tijd op je mobiel of tablet spelen. Hierdoor val je minder snel in slaap. Als vervanging voor tijdverdrijf voor je in slaap valt kun je daarom beter een boek lezen. Boeken lezen is niet alleen om meer kennis op te doen of tijdverdrijf. Het is ook goed voor je namelijk. Door te lezen voor je gaat slapen wordt je meer ontspannen waardoor je ook minder stress ervaart. Het lezen van een ontspannend boek kan ervoor zorgen dat we onze gedachten loslaten. Hierdoor kun je dus ook sneller in slaap vallen.

Naast sneller in slaap vallen is lezen ook goed voor je concentratie. Elke keer dat je leest ben je bezig met een concentratietraining. Je moet natuurlijk als je aan het lezen bent je concentratie erbij houden, anders snap je niks meer van het boek dat je leest. Omdat je hersenen onbewust hard aan het werk zijn, train je eigenlijk je hersenen.