Wat houdt rotating equipment in?

Misschien heb je er wel eens van gehoord of is het je helemaal onbekend. Ik heb het over de term rotating equipment. Veel mensen kennen dit begrip en dat snap ik ook wel. Het is niet het bepaalde onderwerp waar je vaak over begint als je een praatje wilt maken. Ook al praat je er niet over, toch is er overal om je heen rotating equipment aanwezig. Maar wat is dit nou precies?

Terminologie

De term rotating equipment komt veel voor in de techniek. Het zijn draaiende onderdelen zoals pompen, turbines en tandwielen. Veel bedrijven maken gebruik van verschillende machines, pompen en constructies. Rotating equipment wordt vooral gebruikt in de gas- en olie industrie. In de olie- en gasindustrie wordt er namelijk veel gebruikt gemaakt van roterende onderdelen.

Wat gebeurd er in de olie- en gasindustrie?

De vraag naar energie stijgt enorm. Hierdoor groeien bedrijven die in olie- en gasindustrie zitten ook mee en komen er ook steeds meer bedrijven bij in deze industrie. De olie- en gasindustrie levert een grote bijdrage aan de Nederlandse welvaart. Omdat de olie- en gasindustrie zo groot is wordt hier dus ook vaak de term rotating equipment gebruikt. Dit komt door de vele pompen, compressoren, turbines, generatoren en  tandwielkasten die in deze industrie word gebruikt. Bedrijven in de olie- en gasindustrie bevinden zich ook vaak in probleemsituaties. Ze krijgen te maken met een veel stijgende vraag aan energie, politieke onenigheid en steeds veranderende vraagprijzen.

Er zijn in Nederland veel olie- en gasbedrijven actief. Deze bedrijven zitten zowel onshore als offshore. De offshore bedrijven zitten zijn actief op het Nederlandse deel van de Noordzee. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bedrijven die op zee olie of gas proberen te winnen.

Wie doet de onderhoud?

Je kunt je wel voorstellen dat deze roterende onderdelen ook onderhouden, gerepareerd of ge├»nstalleerd moeten worden. Hiervoor worden rotating monteurs aangenomen. Dit zijn monteurs die gespecialiseerd zijn in het  installeren, repareren, inspecteren en het onderhouden van rotating equipment. Rotating monteurs werken voor opdrachtgevers en werkt op locatie of repareert onderdelen in zijn werkplaats. Ook dienen de rotating monteurs bij eigen projecten administratieve taken te verrichten.