Waarom een wapenkluis?

Een wapenkluis is volgens de wet wapens en munitie verplicht op het moment dat je een wapen in je bezit hebt. Voor een buks of een geweer wordt veelal een geweerkluis gebruikt. Om een handvuurwapen om te bergen maakt men meestal gebruik van een pistoolkluis. In Nederland is het verplicht om de munitie gescheiden van de wapens op te bergen. In veel wapenkluizen is hiervoor een intern munitie vak verwerkt, wanneer dit niet het geval is kun je ook kiezen voor een aparte munitiekluis. Wil je liever voor extra veiligheid gaan? Dan is een gecertificeerde wapenkluis de beste optie.

Wat is een wapenkluis

Tegenwoordig zijn er veel kluizen op de markt die (onterecht) aangeduid worden als wapenkluis, maar niet iedere kluis is geschikt voor het opbergen van wapens. Dit geld namelijk alleen voor kluizen die voldoen aan de strenge eisen van de wet wapens en munitie. Als je voor veilig wil gaan, is het aan te raden een S1 wapenkluis te kiezen. ‘S1 ofwel ‘securitylevel 1’ geeft aan dat de kluis een gecertificeerde is en aan hoge eisen voldoet. Er zijn ook S2 wapenkluizen, zo’n kluis voldoet aan nog strengere eisen dan een S1 kluis. Daarnaast is een S2 wapenkluis ook nog eens licht brandwerend en dankzij de dubbele wand ook inbraak werend.

Waar moet een wapenkluis aan voldoen?

Tot op heden staat in de wet wapen en munitie niet expliciet omschreven waar wapenkluizen aan moeten voldoen. Daar staat vermeld dat de kluis bedoeld om wapens in op te bergen ook voor dit doeleinde moet zijn ontwikkeld en ook deugdelijk moet zijn.

Er worden dus geen specifieke kwaliteitseisen waaraan een wapenkast dient te voldoen. Wel is het zo dat de politie de opslagplaats van de wapens 1 keer per jaar zal controleren. Ook is het verplicht op wapens en munitie gescheiden van elkaar op te slaan.

Hoe kies je de juiste wapenkluis

Bij het kiezen van de juiste wapenkluis is het belangrijk dat er rekening gehouden wordt met de volgende aspecten.

  • Welk type wapen wil je opbergen?
  • Hoeveel wapens wil je in de kluis opbergen?
  • Welk formaat wapenkluis heb je nodig?
  • Wil je de munitie opbergen? Dan is een binnenkluis of aparte munitiekluis verplicht!
  • Wat is de waarde van de inhoud (verzekering)?
  • Moet de inhoud beschermd zijn tegen brand?
  • Wil je naast wapens ook accessoires opbergen?
  • Waar komt de wapenkluis te staan?
  • Type sloten, sleutelslot, elektronisch slot, mechanisch slot of een vingerafdruk slot

Een wapenkluis verankeren

Een wapenkluis onder de 200kg dient altijd deugdelijk te worden verankerd aan de vloer achterwand. Dit is een eis volgends de Nederlandse Wet Wapen en Munitie. Hierdoor weet je zeker dat de kluis niet kan omvallen of dat de kluis met eventuele inhoud gestolen kan worden.