Het vinden van een koper voor je bedrijf
Wellicht denk je erover om je bedrijf te verkopen. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien wil je het wat rustiger aan doen, of je denkt dat dit een goed moment is om een mooi bedrag voor je bedrijf te krijgen. Maar hoe moet je dat aanpakken? In dit artikel gaan we uitleggen hoe je een koper voor je bedrijf kunt vinden, lees dus snel verder.
Hoe vind ik een koper voor mijn bedrijf?
Je wilt natuurlijk je zorgvuldig opgebouwde bedrijf niet zomaar aan de eerste de beste verkopen die langskomt. Je hebt jaren van liefde en hard werken in je bedrijf gestopt en nu wil je graag dat iemand net zo goed voor je bedrijf zorgt als je zelf deed. Dit is nog belangrijker als je naam bijvoorbeeld in de bedrijfsnaam voorkomt en jij dus met het bedrijf geassocieerd wordt. Je kunt daarom het beste een kopersprofiel maken.
Een kopersprofiel maken
Er zijn in principe vier soorten kopers:
- Iemand uit de familie
- Een werknemer of aandeelhouder
- Een particulier die een bedrijf wil starten
- Een handelaar (strategische koper)
Bepaal zelf wat voor soort koper je wilt. Benader de kandidaten die je op het oog hebt en ga met ze in gesprek. Houd voor ogen wat de beste koper voor de continuïteit van het bedrijf zou zijn. In de meeste gevallen is het raadzaam om hierbij een specialist in de arm te nemen die weet hoe het verkopen van een bedrijf in zijn werk gaat. Er zijn gespecialiseerde bedrijven, maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een goede accountant.
De onderhandelingen starten
Als je een geschikte kandidaat hebt gevonden, of misschien meerdere kandidaten, dan kun je beginnen met de onderhandelingen. Het kan een goed idee zijn om een verklaring van geheimhouding te laten ondertekenen door de mogelijke koper(s), laat je ook hierbij goed adviseren. Je moet namelijk de cijfers van je bedrijf aan de (potentiële) koper overleggen en die zal op zijn of haar beurt weer de cijfers en de toekomstverwachting van het bedrijf goed laten doorlichten.
Als de potentiële koper tevreden is over de cijfers dan kunnen de onderhandelingen over de koopsom beginnen. Nadat de prijs is overeengekomen moeten ook de aanvullende voorwaarden besproken worden, bijvoorbeeld of je zelf of een aantal van je medewerkers betrokken blijven bij het bedrijf. De koper zal bepaalde garanties willen en er moeten ontbindende voorwaarden worden opgesteld.
Tip: https://www.overnameadvies.nl/bedrijf-verkopen
Tot slot
De laatste stap is om het contract samen te ondertekenen bij een notaris, en daarna is de verkoop rond. Er komt dus wel het een en ander kijken bij het zoeken van een koper van je bedrijf. Zorg in ieder geval dat je je goed voelt bij de overname van je bedrijf en laat je goed adviseren.