BHV is de afkorting van bedrijfshulpverlening en deze is verplicht in elk bedrijf. Elke werkgever is verplicht om een aantal bhv’ers op de werkvloer te hebben. Bhv’ers kunnen een hele hoop ellende door de opleiding of cursus die ze gevolgd hebben, want zonder die opleiding of cursus heb je geen certificaat en ben je geen bhv’er. Wat je tijdens zo’n opleiding of cursus leert lees je hier.
Professionele begeleiding
Bij BHV opleidingen leer je vele dingen en je hebt verschillende opleidingen. Je kunt een basis bhv cursus volgen, waarin je praktijk en theorie krijgt. Tijdens deze cursus leer je om op de juiste manier eerste hulp te verlenen. Je leert kennis, herkennings- en uitvoeringsvaardigheden die hele erg belangrijk zijn als bhv’er.
Naast de basiscursus heb je ook herhalingscursussen, hieraan dien je jaarlijks mee te doen om de geldigheid van je bhv certificaat te behouden. Tijdens deze cursus ga je vooral bezig met de praktijkgerichte oefeningen en kun je de theorie zelf bijhouden. In de praktijk worden vooral de hoofdpunten van de basiscursus veel naar voren.
Je hebt ook nog de hoofd bhv cursus en de ploegleider cursus, in deze cursussen ben je verantwoordelijk voor de beleidsmatige kanten van bhv. Binnen jouw organisatie ben jij de verantwoordelijke voor de kennis en het beleid van de bhv kant.
Verplichtingen en belangrijkheid
Zoals eerder vermeld ben je dus als werkgever verplicht om een aantal bhv’ers op de werkvloer te hebben. De belangrijkheid van deze bhv’ers is enorm en je kunt niet zonder. Bij mijn organisatie hebben een aantal collega’s ook een BHV cursus in Enschede gevolgd.
Na het volgen van deze cursussen is er een heel goed en belangrijk beleid opgesteld mocht er iets gebeuren. Als er iets gebeurd, dan zijn de bhv’ers er om zo goed mogelijk te handelen en rustig te blijven.