Huis kopen als alleenstaande starter, kan dat?

Je komt steeds vaker berichten tegen dat het voor starters lastig is om tot de woningmarkt toe te treden. Voor een alleenstaande starter is dat vaak nog lastiger. Vaak wordt er voor de makkelijke route gekozen, een woning huren. Ondanks dat er in het hele land huizen als paddelstoelen uit de grond komen, zitten er weinig woningen voor singelstarters bij. Daarnaast zijn nieuwbouwwoningen relatief gezien, een stuk duurder. Zoals je al merkt wordt het je als starter niet makkelijk gemaakt! Is het dan wel mogelijk om als alleenstaande starter een woning te kopen? Dat ga je in dit blog lezen!

Krijg je een hypotheek als alleenstaande starter?

Alleenstaanden kiezen er vaak voor om te huren. Een hypotheek lijkt vaak ver weg! Toch is er vaak meer mogelijk dan op voorhand gedacht wordt. Bedenk van te voren goed wat je maximaal kunt en wil betalen. Als single kun je een groter gedeelte van je inkomen gebruiken voor de hypotheek. Het voordeel is dat je meer kunt lenen, een nadeel is dat de financiële last groter wordt. Als single is het dus zeker mogelijk een hypotheek te krijgen. Doordat er een beperkt aanbod op de woningmarkt voor singels is, kan het wel een hele uitdaging zijn om een woning te vinden.

Maximale hypotheek

Voordat je opzoek gaat naar een woning wil je natuurlijk weten wat je aan hypotheek kunt krijgen. Dit wordt bepaald aan de hand van je inkomen en verder financiële status. Het is verstandig om van te voren in gesprek te gaan met een hypotheek adviseur zoals De Hypotheker Zwolle. Een hypotheek adviseur helpt je met het berekenen van je maximale hypotheek. Voorheen kon je altijd een percentage mee financieren, tegenwoordig kan er niet meer dan 100% gefinancierd worden. Dit betekend dat je eigengeld moet inleggen om de bijkomende kosten te dekken, houdt hier rekening mee. Daarnaast kun je als starten vaak een extra lening krijgen bij de gemeente. Informeer hier naar aangezien dit in sommige gevallen op kan lopen tot wel €50.000!