Welke bedrijven heb je nodig bij de koop van een woning?

Als je van plan bent om een eigen woning te gaan kopen kun je dat natuurlijk niet alleen. Er zijn een aantal bedrijven die je nodig hebt om alles rond te krijgen. Je zult misschien verstelt staan hoeveel instanties aan te pas komen bij de verkoop of de koop van een woning. We zetten een paar belangrijke bedrijven op een rij waar je hoogstwaarschijnlijk mee in aanmerking komt als je een woning wilt kopen.

Een makelaar

Een makelaar zorgt natuurlijk voor de verkoop van woningen. Het grootste gedeelte van de mensen kiest ervoor om hun woning te verkopen via een makelaar. Als je een woning op het internet hebt gezien en je hebt interesse in deze woning, dan neem je in principe altijd contact op met de makelaar die de woning online aanbiedt. Met de makelaar kun je vervolgens een afspraak maken voor een bezichtiging. Over het algemeen is de makelaar zelf bij de bezichtiging aanwezig.

Een hypotheekadviseur

Voordat je ├╝berhaupt naar woningen gaat kijken is het handig om eerst een gesprek te hebben bij een hypotheekadviseur. De naam zegt het al; een hypotheekadviseur kan je adviseren over alles wat te maken heeft met een hypotheek. De hypotheekadviseur kan je eigenlijk in het gehele proces begeleiden, van hypotheekaanvraag tot het kopen van een woning. Voordat je naar woningen gaat kijken is het handig om inzichtelijk te hebben in welke prijsklasse je kunt gaan kijken naar woningen.

Een bank voor een hypotheeklening

Ondanks dat het meeste geregeld kan worden door je hypotheekadviseur zul je zodra jullie een bank hebben gevonden die een hypotheeklening wil verstrekken ook contact hebben met de bank om het papierwerk te regelen en alles vast te leggen. De bank is overigens je geldverstrekker en is dus niet te missen in het proces van het kopen van een woning.

Een notaris voor het vastleggen van de koop

Bij het kopen van een woning zul je ook in contact komen met een notaris. Voor het opstellen en tekenen van een (tijdelijk) koopcontract zul je naar een notaris toe moeten. Een notaris kan overigens ook dienen als soort adviseur in het gehele proces voor het kopen van een woning. Een notaris is niet alleen noodzakelijk bij de koop van een woning maar ook bij de verkoop van een woning aangezien er wordt vastgelegd wat je bezittingen zijn.