Inbrekers gebruiken steeds meer geweld tijdens een woninginbraak. Op welke manier voorkom je dat je zelf slachtoffer wordt van een inbraak in huis? Niet alleen mentaal heeft dit grote gevolgen; ook kunnen er dierbare, waardevolle bezittingen worden onteigend. De inbraakbeveiliging van een woning wordt vaak opgebouwd uit verschillende lagen, men spreekt ook wel van schillen. Start met de basis, gevormd door een goed slot op de deur. Breid deze vorm van inbraakbeveiliging verder uit met een van de vele alarmsystemen in huis en bijvoorbeeld een camera aan de gevel van je woning.
Tip: maak gebruik van slimme verlichting in huis, zodat je de verlichting automatisch in kunt laten schakelen als je zelf een keer van huis bent. Ook een klassieke tijdschakelaar kan de oplossing voor je vormen.
Goede sloten voor ramen en deuren in huis
Beveilig de deur van je woning met een cilinderslot. Deze cilindersloten worden in verschillende varianten aangeboden, waarbij het verschil voornamelijk in het aantal contactpunten tussen de deur en het kozijn zit. Vaak heeft een ouder model cilinderslot twee van deze verbindingspunten. Aangeraden wordt om voor een slot te kiezen met tenminste drie, of zelfs vier contactpunten. Het kost een inbreker hierbij veel moeite om het slot te forceren, waarmee de kans op een succesvolle inbraak veel kleiner is.
Niet alleen het aantal verbindingspunten tussen een deur en deurkozijn heeft invloed op de kans op een succesvolle inbraak in huis. Kijk ook naar de beoordeling die een slot krijgt van de onafhankelijke stichting SKG. Deze stichting geeft sloten nul, één, twee of drie sterren, afhankelijk van de weerstand die ze bieden aan inbrekers.
Alarmsysteem in huis laten installeren
Nadat ramen en deuren van kwalitatief goede sloten voorzien zijn, kun je van start gaan met de volgende laag in de beveiliging. Zorg dat je een alarmsysteem in huis installeert, waarmee inbrekers worden afgeschrikt als het hen lukt de woning binnen te dringen. Een alarmsysteem kun je als pakket kopen in verschillende webshops en bij sommige bouwmarkten. Slimmer is het om een alarmsysteem op maat te laten samenstellen, passend bij de veiligheidsrisico’s binnen je woning. Een slotenmaker kan een risicoanalyse uitvoeren, om op basis daarvan tot een ontwerp voor het alarmsysteem te komen. Bij zo’n risicoanalyse stelt een slotenmaker vast welke route een inbreker zou volgen, wanneer deze een inbraakpoging waagt.
Schrik inbrekers op voorhand af met een camera
De beste manier om een inbraak te voorkomen, is door inbrekers al op voorhand af te schrikken. Dit doe je bijvoorbeeld door een beveiligingscamera aan de gevel van je woning te hangen. Er zijn verschillende soorten camera’s. Kies allereerst tussen een functionerende beveiligingscamera en een zogenaamde dummy. Een dummy neemt geen beelden op, maar is nauwelijks te onderscheiden van een echte camera. Deze modellen zijn veel goedkoper dan een professionele beveiligingscamera en vaak minstens zo effectief. Nadeel is dat de pakkans niet verbetert met dit type camera, mocht een inbreker alsnog een inbraakpoging wagen. In plaats van een camera aan de gevel, kan ook een slimme deurbel een optie zijn.