Als je een conflict hebt, is het vaak lastig om tot een oplossing te komen. Met behulp van een mediator kom je vaak juist wel tot een oplossing. Mediators werken op een manier waardoor er eigenlijk altijd wel een oplossing gevonden wordt door ze.
Wat is mediation?
Mediation is eigenlijk een interventie tussen twee partijen die een conflict hebben en samen niet tot een oplossing komen. Als dat gebeurt wordt er vaak een mediator ingeschakeld die helpt. Een mediator staat altijd tussen beide partijen en het maakt hem niet uit wat de uitkomst wordt, als er maar een uitkomst komt. De mediator organiseert de gesprekken, maar geeft zelf geen oplossingen aan.
Alles wat er besproken wordt tijdens het gesprek, blijft geheim en wordt dus door geen enkele partij verder verteld. Dat is een geheimhoudingsplicht die ze hebben. De mediation kan worden gestopt, als een van beide partijen niet meer door wil. De deelname is namelijk vrijwillig bij mediation. Als er door alle partijen een uitkomst is gevonden, tekenen ze een vaststellingsovereenkomst.
Wat doet een mediator precies?
De mediator is neutraal en onpartijdig, wat wil zeggen dat hij geen kast kiest en altijd eerlijk zal handelen. Het begint met intakegesprekken en vervolgens worden er vervolgafspraken gepland. De mediator benadrukt nog eens dat het vrijblijvende en ongedwongen sessies zijn. De mediator zorgt voor de vaststellingsovereenkomst en de afsluiting.
Mijn eigen ervaring is bij een mediator in Enschede, die beide partijen goed heeft kunnen helpen. Mijn bedrijf had een financieel conflict met een afnemer, waarbij de afnemer het totaal niet eens was met het bedrijf. Veel gesprekken gehad, maar we kwamen er maar niet uit. Uiteindelijk hebben we de beslissing genomen om een mediator in te schakelen. Na een intakegesprek en 3 vervolggesprekken zijn we eruit gekomen. Na al die gesprekken kwam de afnemer er toch achter dat wij als bedrijf gelijk hadden en dat stond ook in de vaststellingsovereenkomst.